Új tuberkulózis teszt a QuantiFERON portfolio

Örömünkre szolgál, hogy egy új, vérből kimutatható tuberkulózis kimutatására alkalmas teszt került a portfóliónkba a QuantiFERON. A jó hír, hogy az időben felfedezett és kezelt TB gyógyítható. Amikor a TB aktív fázisba kerül, egy minimum 6 hónapig tartó kombinált gyógyszeres kezeléssel el lehet érni a beteg teljes gyógyulását.

Mi is az a tuberkulózis (TB)?
A TB egy cseppfertőzés útján terjedő betegség, rendkívül fertőző, melyet a Mycobacterium tuberculosis okoz. Leggyakrabban a tüdőt támadja meg, ugyanakkor, testünk bármely részén okozhat kóros elváltozásokat, például a nyirokcsomókban, csontokban, agyban vagy például a szemünkben. TB egy rendkívül komoly betegség, mely évente 1.5 millió ember halálát okozza világszinten. A TB fertőzés alattomosan kezdődik, minden komolyabb tünet nélkül indul. Ezt az inaktív hordozó fázist hívjuk latens TB fertőzésnek (LTBI) ami általában tarthat akár két hétig, hónapokig de akár évekig is míg végül egy aktív fertőzés alakul ki. Az aktív TB fertőzés leggyakoribb jelei a krónikus köhögés, láz, hirtelen testsúly vesztés, éjszakai izzadás vagy véres köpet.

Hogyan tudunk megfertőződni TB-vel?
Az aktív fázisú tuberkulózis rendkívül fertőző, és általában levegő útján terjed. A baktérium a levegőben a fertőzött beteg tüsszentéséből vagy köhögéséből, levegőn át terjed át a közelben lévőkre. 
 

Mi a különbség a latens és az aktív TB között?
A latens TB (LTBI) még nem fertőző, az esély hogy aktív fertőzővé alakuljon kb ~10%. A WHO, adatai alapján, Földünk népességének 1/3 TB fertőzött, és akár olzan  szimptómák mint köhögés, súlyvesztés már megjelenhetnek. Az aktív fázisú TB fertőzött személy azonban már mások számára fertőzési veszélyt jelent.

Akkor miért is fontos, hogy a latens TB fertőzöttet felismerjük?
Az LTBI, preventív kezelése, szignifikánsan csökkenteni tudja a betegség vagy egy esetleges hirtelen kialakuló epidémia kialakulását.

Kik tartoznak a rizikó csoportba?
Prioritált és célzott TB szűrés azon csoportoknál alkalmazható akik a legjobban ki vannak téve a TB fertőzés lehetőségének. A szűrővizsgálatok célja azon tünet mentes személyek kiszűrése, akik még könnyen gyógyíthatóak a preventív terápiának köszönhetően. A WHO ajánlása ezért a folyamatos LTBI szűrés és kezelés.

Ajánlott populáció az LTBI szűrővizsgálatok elvégzéséhez:

Egészségügyi dolgozók

TB fertőzöttek családtagjai

TNF-α kezelés előtt állók

Dialízis alatt álló betegek

Transzplantált betegek

HIV fertőzöttek

Bevándorlók

Illegális kábítószer használók

Szabadségvesztésüket töltők